english flah
English
Bejelentkezés
Hírek

Épületgépész hallgatók sikere a Solar Dechatlonon

A Tanszék hallgatói kiemelkedő elhivatottsággal képviselték magukat 2019-ben Szentendrén a Solar Decathlon házépítő versenyen.

A KOEB nevű projekttel a BME csapata a magyarországi társadalmi és építőipari problémákra keresett választ. Az építőipari munkaerőhiány, illetve nagyon magas kivitelezői díjak, a budapesti lakásárak, a fiatal generáció kivándorlása is mind ide tartoznak. A hallgatók olyan fémszerkezetes építési rendszert dolgoztak ki, amely a gépészettel együtt előregyártható, könnyen építhető és moduláris, és a több mint 800 000 magyarországi Kádár-kockákhoz csatolható. Ezekkel a gépészeti modulokkal a magyar falvakban energiaközösségeket lehet létrehozni távhőrendszer kiépítése esetében, ezzel is csábítóbbá téve a vidéki területeket a fiataloknak. Emellett a gépészeti modulokhoz választható akkumulátorokkal a magyar villamosenergia rendszerhez decentralizált tárolókapacitás adható, ami segít a jövőben beépülő 3 GW-os napelem-kapacitás egyensúlyozásához. A BME-s hallgatói csoport 2,5 hónap alatt építette fel a versenyházat.

Az épület gépészetét tekintve mennyezeti hűtő-fűtő panelek, padló- és légfűtés elégítik ki az igényeket egy split rendszerű levegő-víz hőszivattyú segítségével. Az épület déli moduljában egy naptér kapott helyet egy aktívan átszellőztetett gabion fallal.

A KOEB projekttel induló műegyetemi csapat a következő kategóriákban ért el helyezést:

  • Speed peer review előadás: különdíj (1. helyezés)
  • Innováció és életképesség: 4. helyezés
  • Mérnöki tervezés és kivitelezés: 4. helyezés
  • Energiamérleg: 5. helyezés

A projektben résztvevő épületgépész hallgatók:
Barta Benedek, Csapó Dániel, Czakó Tamás, Felnagy Tamás, Kiss Dániel, Máté Gergely, Takács Gábor, Tischner Ádám, Turányi Botond, Varga Dávid, Vatai András

A csapat minden tagjának gratulálunk!


A BME csapat épülete (KOEB épület)


A gabion fal


A BME-s csapat


A KOEB épület gépészeti helyisége

2019-10-09 19:33:02

Utoljára szerkesztve: 2019-10-13 20:39:57