english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

Aktualitások
Hírek
Almenü

  Elhunyt Zöld András

  Zöld András professzor, az épületenergetika és épületfizika meghatározó alakja eltávozott

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2023. február 21-én, 83 éves korában elhunyt szeretett és tisztelt kollégánk, Zöld András, a műszaki tudomány doktora, Szent Györgyi Albert-díjas és Macskásy-díjas nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa. Munkássága, szellemisége meghatározó volt az épületenergetika, az épületfizika tudományágak, valamint az akadálymentesítés és rehabilitációs szakterület vonatkozásában.

  Zöld András 1939-ben született Budapesten. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, gépészmérnöki diplomáját 1963-ban szerezte a Műegyetemen épületgépészeti ágazaton, 1974-ben pedig mérnök-matematikus oklevelet szerzett az ELTE-n. Macskásy Árpád és a Moszkvai Állami Építőipari Egyetemen Vjacseszlav Nyikolajevics Bogoszlovszkij professzorok meghatározó hatással voltak pályafutására. A műszaki tudomány kandidátusa címet 1972-ben, a műszaki tudomány doktora címet 1982-ben szerezte meg. 

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 1963-tól 2010-ig folytatott oktatási tevékenységet, 1971-ig a Gépészmérnöki Karon, majd az Építészmérnöki Karon. Kutatási és oktatási területe volt az épületenergetika, határolószerkezetek és épületgépészeti rendszerek energetikai és funkcionális integrálása, a passzív szoláris rendszerek, valamint a rehabilitációs környezettervezés. 1982-től 1994-ig a Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Épületfizika Laboratóriumának vezetője, 1995-től 2004-ig tanszékvezető, 1999. és 2004. között pedig a Kar tudományos dékánhelyettese volt. A kilencvenes években, TEMPUS projektjei keretében számos hallgató külföldi részképzését szervezte, 2001-ben akkreditáltatta a rehabilitációs szakmérnök képzést, amelynek 2010 nyaráig előadója és szervezője volt. A Csonka Pál Doktori Iskolában haláláig aktívan tevékenykedett. Nyugdíjazásától 2019-ig a Debreceni Egyetem Műszaki Karán óraadóként oktatott. Ez idő alatt több hazai és nemzetközi kutatási projektben vett részt és bekapcsolódott a Fenntartható Energetika doktori program munkájába is. 

  Nevéhez fűződik 24 tankönyv és jegyzet, melyeken mérnökgenerációk nőttek fel, valamint 8 szabadalom. Zöld András igyekezett a hasonló tematikájú európai képzésekkel kapcsolatot teremteni, és folyamatos együttműködést kialakítani, melynek eredményeként hallgatói tanulmányutak valósultak meg, vendégelőadók jöttek a tanszékre és több, kétnyelvű tananyag született. Az épületenergetika, szoláris építészet területén 15 nemzetközi kutatási projekt résztvevője volt. Mentoráltjai közül nyolcan szereztek PhD fokozatot.

  Előadásokat tartott többek között a londoni AA School of Architecture, a University of Ljubljana és az Univesidad de Sevilla posztgraduális kurzusain. Tagja volt az International Solar Energy Society, a Hochschullehrer-konferenz für Bauphysik, az International Association of Solar Energy Education, a Passiv and Low Energy International, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Építészeti, az Építéstudományi és az Energetikai Tudományos Bizottságainak. 

  Meghatározó szerepet vállalt 2 hazai szabvány és a 2006. óta életben levő épületenergetikai szabályozás kidolgozásban, melyek ma is nagy jelentőséggel bírnak az építőipari gyakorlatban.

  Hallgatóival, doktoranduszaival személyes, közvetlen kapcsolatot ápolt. Szaktudása, elhivatottsága sokuk szakmai pályafutását alapvetően meghatározta. Távozásával vitathatatlan szakmai érdemei mellett személyisége, támogató tanácsai, betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Tanítványai, szellemi örökösei mellett a mozgáskorlátozott emberek közössége is köszönettel és szeretettel emlékszik rá.

  Zöld András professzort a BME saját halottjának tekinti.

  Emlékét megőrizzük! Nyugodjék békében!

   

  Zöld András temetése április 14-én, pénteken, 11:45-kor lesz az Új Köztemetőben (Budapest, Kozma u. 8-10, 1108).

  2023-03-02 17:12:55high_priority

  Látogatottság: 195

  Szerkesztve: 2023-03-22 11:13:10