Sterilizált, besűrített enyveslé porlasztva szárítása
Ipari partner: ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.
Tanszéki munkatársak: Dr. Poós Tibor, Dr. Szabó Viktor
Kulcsszavak: porlasztva szárítás, fehérjepor
Az ipari partner megbízásából sterilizált, besűrített (max. 40%) enyveslé (húslé) és (NH4)2SO4 oldat porlasztva szárítását végeztük el. A feladat elvégzéséhez a tanszéki porlasztva szárító mérőállomást használtuk, amely félüzemi mérésekben képes különböző porok előállítására oldatokból, sűrítményekből.
1. ábra. A félüzemi porlasztva szárító a Stokes Laboratóriumban
Mérés közben a szárítási paramétereket (be- és kilépő levegő hőmérséklet, nedvességtartalom) folyamatosan, kb. 10 perces mintavételezési idővel regisztráltuk. Az egyszer mért adatokat pedig rögzítettük (levegő tömegáram, alapanyag és végtermék tömeg), és egyben, egy Excel táblázatban adtuk át a mérési eredményeket a Megbízó részére.
2. ábra. A porlasztva szárított fehérjepor
A korszerűen műszerezett szárítás vizsgálatára alkalmas mérőállomás a tanszéki Stokes Laboratóriumban található. A kutatási téma megvalósításához rendelkezésünkre állt levegő hő- és nedvességtartalommérő, térfogatárammérő, az anyag tömegének és nedvességtartalmának meghatározására mérleg és szárítókamra, és ezeken kívül számos hőelem.