english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Ipari K+F

Légtechnikai béléscsövek belső felületi közepes érdességének és légtömörségének vizsgálata

Ipari partner: Kompozitor Kft.

Tanszéki munkatársak: Dr. Poós Tibor, Dr. Goda Róbert, Dr. Szabó Viktor, Horváth Dániel

Kulcsszavak: légtechnikai béléscső, felületi érdesség, légtömörség

Az ipari partner megbízásából meghatározásra került különböző hazai gyártású béléscsövek belső felületi közepes érdessége, valamint légtömörsége nyomó- és szívó üzemmódban. A méréseket kör és négyszög keresztmetszetű béléscsövek esetén is elvégeztük, amelyeket az 1. ábra szemléltet.

1. ábra. Kör, valamint négyszög keresztmetszetű légtechnikai béléscsövek belső felülete. a) VENTILFLEX-RKV és b) VENTILFLEX típusú

A laboratóriumi mérések elvégzéséhez – szabvány alapján – megtervezésre, majd megépítésre került két mérőállomás. A 2. ábra/a szemlélteti a légtömörségvizsgálathoz és a 2. ábra/b pedig a belső felületi érdesség meghatározásához alkalmazott mérőállomást és annak tervrajzát.

2. ábra. a) A légtömörségvizsgálathoz és b) a felületi érdesség meghatározásához alkalmazott mérőállomások és azok tervei

A mérőállomások a tanszéki Stokes Laboratóriumban kerületek beüzemelésre. A műszerezést a tanszék munkatársai végezték el, ahol korszerű digitális adatgyűjtő rendszerrel kerültek rögzítésre a mért jellemzők. A mérési adatsorok feldolgozása után meghatározásra kerültek a belső felületi közepes súrlódási érdességek, belső súrlódási együtthatók, alaki ellenállástényezők, valamint légtömörségi osztályba kerültek besorolásra a vizsgált béléscsövek.